Högsäsong för båtstölder i Sverige

När sommarsemestrarna börjar lida mot sitt slut och vi återgår till vardagen, är det tyvärr även dags för tjuvar att dra nytta av den minskade uppmärksamheten. För båtägare innebär hösten och mörkare kvällar att risken för stölder av båtmotorer och båtar ökar betydligt.
Vanligtvis brukar den så kallade ”tjuvsäsongen” dra igång i september, men redan nu har vi noterat en oroande ökning av stölder, särskilt i områden som Haninge, Nacka och Värmdö.


Enkla åtgärder:

Polisen har gett några enkla råd som båtägare kan ta till för att minska risken för stölder.
En viktig åtgärd är att märka sin båtmotor både dolt och synligt, och att gärna rista in personnummer på den för att göra den mindre attraktiv för tjuvar.

Dessutom är det viktigt att se till att området där båten förvaras har tillräcklig belysning under nattetid, eftersom tjuvar oftast agerar i skydd av mörkret. Att ha båten och motorn väl förankrade med godkänd låsning är också av stor betydelse, och här kan det vara en god idé att använda flera olika lås för att försvåra för tjuven. En låsning tar inte mer än några få sekunder för en erfaren tjuv att bryta sig igenom, så ju fler säkerhetsåtgärder man har, desto bättre skyddad är man.

För att öka säkerheten ytterligare kan båtägare även engagera sig i båtsamverkan, en gemensam insats där båtägare samarbetar för att hålla ett extra öga på varandras båtar och området runtomkring. Genom att vara uppmärksamma och rapportera misstänkta aktiviteter kan man bidra till att förebygga brott och skapa ett tryggare båtliv.


Vi kan hjälpa er öka säkerheten

Som ett företag som specialiserar sig på säkerhetslösningar har Vector valt att gå in i kampen mot båtstölder. De erbjuder just nu en kampanj med 25% rabatt på kamerabevakningssystem och belysning. Med kamerabevakningssystemet kan båtägare ha möjlighet att övervaka sin anläggning på distans genom en app i mobilen eller via webbläsaren. Detta ger dem en extra trygghet och möjlighet att få notiser vid eventuella rörelser under nattetid, så att de snabbt kan agera vid misstänkta händelser.

För båtägare som vill öka sin säkerhet och skydda sina båtar och motorer från stöld är detta ett bra tillfälle att ta del av kampanjen och se över sina befintliga säkerhetsåtgärder. Vector erbjuder även platsbesök för att identifiera specifika behov och ge individuella offerter med rabatt, vilket ger båtägare en skräddarsydd lösning för deras unika situation.

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara extra vaksam mot båtstölder under högsäsongen och vidta åtgärder för att minska risken för att bli drabbad. Genom en kombination av enkla försiktighetsåtgärder och moderna säkerhetslösningar som kamerabevakningssystem kan båtägare göra det betydligt svårare för tjuvar att verka och skapa ett tryggare klimat för båtlivet i Sverige.